“Un ocell a l’arbre mai té por que la branca es trenqui, perquè la seva confiança no recau en la branca sinó en les pròpies ales”
El nostre projecte pedagògic es basa en uns eixos que per a nosaltres són primordials:
Entenem que l’infant des del naixement és autònom. Autònom per fer tot allò que madurativament està preparat. I som conscients i respectem que cadascú té un projecte intern que necessita desenvolupar. Per tant la nostra mirada està centrada en els processos maduratius i necessitats individuals.
Creiem profundament en la necessitat natural de poder moure’s des de nadons amb llibertati autonomia; per això respectem les posicions naturals que dominen i des de les quals se senten tranquils i segurs per investigar-ne de noves mentre tonifiquen el cos.
I tanmateix sabem que els infants aprenen a través del joc i que ells millor que ningú saben què necessiten descobrir en cada moment per sumar complexitat als seus aprenentatges.
Ells són els protagonistes i arquitectes del seu projecte intern.
Els adults acompanyem i respectem els processos d’aprenentatge, restem disponibles i atents a tot allò que necessiten. Pensem i preparem espais rics en possibilitats i vetllem per a que aquests esdevinguin segurs tant a nivell físic com a nivell emocional; i posem paraules i consciència a les vivències individuals i/o col·lectives.
Entenem que cada infant arriba a l’escola amb la seva família, amb una història i cultura pròpies, per això acollim a cada nucli familiar de manera individual i els convidem a gaudir de l’experiència de pertànyer a una petita comunitat, fent-se seva l’escola com un trosset més de casa seva.
I tanmateix afavorim la convivència dels infants dins de l’escola perquè entenem que en ella raula riquesa d’aprendre entre iguals.
Des de la profunda convicció que els infants aprenen perquè ho desitgen, els adults pensem i preparem espais i materials perquè puguin desenvolupar i crear els seus propis projectes interns. I per a que això sigui possible calen materials el màxim de naturals i poc estructurats, ja que permeten un joc més ric, obert i creatiu.
Posant paraules a les emocions , donant temps, oferint alternatives, posant límits, contenint i empoderant als infants; aquests van prenent consciència i adquirint recursos per a gestionar tot allò que viuen, que senten, que necessiten,… I des d’aquesta tranquil·litat interna tenen l’espai per a nous aprenentatges.
Aquest acompanyament emocional reclama d’un ambient acollidor, una actitud d’escolta, d’empatia i d’un adult que no fa judicis.