“Un ocell a l’arbre mai té por que la branca es trenqui, perquè la seva confiança no recau en la branca sinó en les pròpies ales”
La cooperativa el cargol es constitueix l’any 1982 per obrir un espai on deixar els infants més petits i sorgeix a partir d’una demanda molt concreta d’aquell moment social, que era la inserció de la dona al món laboral.
Amb un compromís clar cap a la dona treballadora i perseguint que tots els ciutadans en poguessin fer ús, de seguida la cooperativa busca la manera de fer el servei més assequible; aconseguint una subvenció de la Generalitat que bonificava directament a les famílies.
Cap als anys 90 el 0-3 entra dins del sistema educatiu; així la llar d’infants passa de ser totalment assistencial a prioritzar la part educativa. La cooperativa es posa al dia amb les titulacions, comença a fer formació continuada i elabora el seu primer projecte educatiu (prenent consciència de la importància primordial d’aquesta etapa). També s’incorpora a la Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya i als Moviments de Renovació Pedagògica.
Ve l’època en que falten places públiques de 0-3 a Catalunya i la Generalitat amb conveni amb els ajuntaments impulsa la creació d’aquestes. L’ajuntament de Molins de Rei planifica la creació de vàries llars d’infants. I treu a concurs la primera llar d’infants de gestió indirecta, és a dir una concessió. Aquesta primera llar és la LIM El Molí.
Moguda per la vocació de servei públic i la necessitat de fer prevaldre la dignitat del 0-3, la cooperativa decideix presentar el seu projecte per la Llar d’infants municipal. Guanya el concurs i comença a gestionar-la l’11 de març de 2003.
L’any 2005 surt a concurs l’explotació i gestió de les antigues instal·lacions de parvulari de l’escola Ferran Agulló. La cooperativa amb la necessitat de millorar els espais es veu empesa a concursar-hi. Guanya i comença unes obres de reforma (a risc i ventura) per poder adaptar l’espai i continuar la seva tasca educativa al poble i al barri on havia nascut el projecte. El 2006 s’obren les portes del nou Cargol després de molts esforços i mirant amb il·lusió el futur.
El 2008 surt a concurs la tercera llar d’Infants Municipal que queda ubicada paret amb paret amb la nova llar d’infants el Cargol. Davant d’aquesta situació la cooperativa es presenta al concurs, valorant també l’oportunitat que li brinda la situació per continuar la seva tasca educativa, la seva vocació de servei públic i la seva lluita per un 0-3 de qualitat. L’1 de setembre de 2008 s’obren les portes de la LLIM la Traca .
Amb els anys la cooperativa va fent un relleu generacional de sòcies, unes marxen i d’altres n’entren per continuar el projecte, crear-ne de nous i per poder tirar-los endavant. Es decideix mantenir-se en l’estructura de cooperativa pels seus valors.
La cooperativa viatja a Budapest per aprofundir en la pedagogia d’Emmy Pikler, també descobreix noms com Teresa Godall, Alfredo Hoyuelos, Carles Parellada… i va elaborant uns plans de formació pels seus equips que es basen en la pedagogia del respecte, el moviment lliure, l’acompanyament emocional, la documentació a l’escola, la pedagogia sistèmica…
Gràcies a l’estabilitat dels equips, la formació planificada i continuada, i l’afany d’anar millorant la proposta educativa; les escoles de la cooperativa han experimentat canvis en els seus projectes educatius. Uns projectes que han d’avalar la vital importància d’aquesta etapa, on l’infant construeix els fonaments de la seva persona; auto imatge, actituds, valors, recursos…
La Cooperativa com empresa també té la necessitat de créixer i d’enfortir-se per això s’integra a La Federació de Cooperatives de Catalunya fent xarxa amb altres cooperatives com Coop57, DINCAT Associació empresarial d’economia social , Doble Via…
Un camí doncs farcit de creixement; a nivell humà, educatiu, empresarial, de relació amb l’administració… un caminar agraït i dolç davant els moments de bonança social on es creaven escoles i es donaven llocs de treball… i un caminar més feixuc davant la situació actual de crisi. Però mai deixant de lluitar per una etapa educativa 0-3 de qualitat, per un poble, per uns infants i unes famílies, per unes dones treballadores, per un servei públic…
I amb aquest afany seguim formant-nos i il·lusionant-nos pel futur que vindrà.
Sòcies de la Cooperativa el Cargol:
Montserrat Ferrer Sáez, Carme Soler Perarnau, Mercè Guàrdia Meya, Marta Roca Balasch, Ona Ballester Mateos, Olga Pellicer Pintado.